Japonsko - praktické informace

VÍZUM
Občané ČR mají do Japonska bezvízový vstup

PAS
Platnost pasu musí být minimálně 6 měsíců po návratu do ČR

MĚNA
Japonský JEN : 1 JEN ( dělí se na 100 senů - ty již neexistují ) oficiální zkratka : JPY
100 JPY = cca 250 Kč
Aktuální kurz můžete zkontrolovat zde : www.kurzy.cz/kurzy-men/prevodnik-men

Peníze je možné běžně měnit na letišti, v hotelech, bankách, směnárnách. Po výměně si uchovejte alespoň jeden doklad o výměně peněz. V případě, že na konci dovolené zjistíte, že jste všechny jeny neutratili, na letišti za pasovou kontrolou je možné vyměnit peníze zpět, ale pouze v tom případě, že se prokážete potvrzením o prvotní výměně.

KREDITNÍ KARTY
Platební karty lze využít k platbě ve většině obchodů a restaurací, výběr hotovosti z bankomatů je obtížný. Bankomatů, které akceptují mezinárodní kreditní karty je jen málo, proto doporučujeme mít část peněz na cestu v hotovosti.

ČASOVÉ PÁSMO
GMT+ 9 hodin.; oproti ČR tedy + 8 hodin v době zimního času a +7 hodin v době letního času.

ELEKTŘINA
Po celém Japonsku se užívá rozvod o napětí 100 voltů. Kmitočet sítě je různý - v západní části Japonska (včetně měst Ósaka, Kjóto a Nagoja) 60 Hz, a ve východní části (Tokio) 50 Hz. Standardně instalované zásuvky vyžadují zástrčky s 2 plochými kolíky (12 mm vzdálenými) –americký typ.

OČKOVÁNÍ
Do oblastí, které během našeho zájezdů navštívíte není nutné ani vyžadované očkování.

STRAVOVÁNÍ
Do ceny zájezdu je započítána snídaně - servírovaná v hotelové restauraci a 5x oběd. Snídaně jsou v hotelových restauracích podávány dvojího typu. Tzv. Západní ( neboli evropská) a snídaně japonská. Ta se skládá z rýžové kaše a je doplněná pikantní nakládanou zeleninou, kouskem pečené ryby, vařeným vejcem či mořskými řasami. Obědy jsou většinou servírovány v místních restauracích, tak abyste ochutnali japonské speciality. Typické japonské jídlo se skládá většinou z rýže, zeleniny, polévky z bobové pasty (miso), nakládané zeleniny, ryb nebo masa. K ochucení se obvykle používá sójová omáčka (šóju). S rýží se také často jedí sušené mořské řasy (nori). Slabounké, chřupavé, zelené plátky jsou nejen vynikající, ale také velmi zdravé, protože obsahují hodně jódu. Oblíbeným jídlem jsou sašimi - tenké plátky syrové ryby podávané se zeleným japon-ským křenem (wasabi). Někdy se plátek syrové ryby položí na váleček z rýže ochucené octem. Tomu se říká suši. Ačkoliv příprava takových jídel se zdá jednoduchá, stát se dobrým profesionálním kuchařem znamená mnoho let studovat.
UBYTOVANÍ
Naše skupiny bydlí ve 3* hotelech v centrech měst či v blízkosti turisticky atraktivních lokalit, obchodních tříd a restaurací.

OBLEČENÍ
Zájezdy mají ryze turistický charakter. Doporučujeme lehké sportovní oblečení a pohodlnou obuv. Přibalte i sluneční brýle a deštník.

TELEFONY
Čísla telefonních stanic v Japonsku jsou tvořena oblastním (meziměstským) kódem a místním telefonním číslem - např. 03 (=Tokio) +12345678. V Japonsku existuje rozsáhlá síť telefonních automatů (na stanicích železnic, podzemních drah, v obchodních domech...), přijímajících Japonské telefonní (případně kreditní) karty či mince (v hodnotě 10 a 100 jenů).Mezistátní hovory z Japonska lze uskutečnit z označených veřejných automatů, většinou umístěných na letištích, v mezinárodních hotelech a dalších podobných místech. Mobilní telefonní síť zatím není kompatibilní se sítěmi jiných zemí = s výjimkou zvláštních (satelitních) telefonů nelze mobilní přístroje z jiných zemí v Japonsku použít. Zapůjčení japonských mobilních telefonů je ovšem možné - např. na mezinárodních letištích Narita či Kansai...

SMLOUVÁNÍ
V Japonsku se až na vyjímky nesmlouvá

KLIMA
Podnebí Japonska je oceánické, vlhké a monzunové. Jednotli¬vé oblasti však mají díky značně protáhlému tvaru země výrazně odlišné klimatické podmínky. Čtyři roční doby jsou zřetelně odlišeny. Horké a vlhké léto začíná kolem poloviny července a předchází mu asi měsíční období silných dešťů (cuju). Zimy nejsou s výjimkou ostrova Hokkaidó příliš mrazivé a jaro a podzim (včetně listopadu) patří k nejpříjemnějším obdobím. Na podzim jsou však dosti časté tajfuny. V Tokiu je průměrná roční teplota v lednu 4,1 °C, v dubnu 13,5 °C, v červenci 25,2 °C a v říjnu 16,9 °C.
 

20. sezóna se specialistou na Asii

Novinky

05.05.2016 KOUZELNÁ INDIE

 Dillí, Agra a Tádžmahál, Radžastán, Khadžuraho a Ganga ve Varanásí....číst »

Archiv aktualit

Nabízené destinace

Planet Tour & Travel - koláž